Cieciorka po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

Czego potrzebujesz?

Ciecierzyca 500g po odsączeniu
Passata pomidorowa 690g
2 pomidory całe (lub z puszki)
Cebula (średnia)
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
3 ziela angielskie
sól
pieprz
papryka słodka (przyprawa)
curry
papryka wędzona (przyprawa)

Cebulkę podsmażamy z listkami laurowymi, zielem angielskim, następnie dodajemy czosnek i smażymy. Dodajemy następnie pomidory bez skórki, smażymy około 5 min. Następnie wlewamy passatę pomidorową i gotujemy około 12 min. na koniec doprawiamy curry, papryką słodką i papryką wędzoną, solą i pieprzem. Dodajemy cieciorkę i gotujemy przez około 5-7 min.

Cieciorkę można jeść w dowolnej kombinacji, ja bardzo lubię z czarnym ryżem 🙂

Smacznego! 🙂

PS. NAJWAŻNIEJSZA JEST PAPRYKA WĘDZONA, KTÓRA NADAJE WSZELKIEGO SMAKU!


Dodaj komentarz