Wegańskie Oreo, czyli cud dla podniebienia
Jeśli kochacie ciastka Oreo, to coś dla was!
Potrzebne nam będą:
3 opakowania ciasteczek Oreo (razem około 40 ciasteczek)
3 puszki mleka kokosowego (ekstrakt powyżej 80%)
cytryna
cukier puder
2 dojrzałe banany (lub bez, jeśli nie chcecie)
owoce do dekoracji
Dlaczego mleczko kokosowe ma mieć aż powyżej 80% ekstraktu z kokosa? Dlatego, że jeśli kupicie z niższą zawartością kokosa, to śmietanka wam się nie ubije 😦 Przed ubijaniem, należy puszki mleczka mocno schłodzić kilka godzin w lodówce. Następnie oddzielić gęstą zawartość od leistej i tę gęstą (nasz ekstrakt) ubić. Dodać 3-4 łyżki soku z cytryny i około 3 łyżek cukru pudru i gotowe 🙂
Pozostałość mleczka można wykorzystać np. do wegańskich pankejków 🙂
Ciasteczka Oreo zblendować w blenderze kielichowym i podzielić na 3 części:
- Pierwszą częścią wyłożyć dno tortownicy. Następnie ułożyć pokrojone w plastry banany. Wszystko przykryć warstwą kokosowej śmietanki.
- Wierzch posypać ciasteczkami (nie musi być to gruba warstwa), ponownie wyłożyć banany i wyłożyć pozostałą część masy.
- Posypać ostatnią partią ciasteczek i udekorować 🙂 (Ja udekorowałam płatkami migdałów, gorzką czekoladą oraz borówkami amerykańskimi.)
Nie musicie dekorować jeśli nie macie na to ochoty, bowiem liczy się wnętrze, a nie wygląd 😉
Smacznego! 🙂