Bezglutenowe tartaletki

Potrzebne składniki:

  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • ¼ kostki margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub laska wanilii
  • ok. 5 łyżek miodu lub wybranego słodzidła
  • mały banan

(Ja dodaję miód mniszkowy lub syrop klonowy. Pamietajmy, że w wegańskiej wersji możemy użyć wegańskiej margaryny.)

Ciasto kruche ma być kruche


Jak to osiągnąć?

Do miski wrzucamy wszystkie składniki i szybko miksujemy na gładką masę, następnie miskę owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30-60min. Trzeba szybko działać, ciasto kruche lubi zimno i nie należy zagniatać ciasta ręką, ponieważ nasze dłonie wytwarzają ciepło. Jeśli jednak bardzo chcemy je zagnieść, należy zrobić to szybko i od razu włożyć je do lodówki.

Gdy nasze ciasto jest już wystarczająco schłodzone, wyjmujemy je i cieniutko wylepiamy ciastem tartaletki. Dobrze będzie, jeśli ciasto się nie zagrzeje i będzie stało w zimnie. Do piekarnika rozgrzanego do 170°C wkładamy tartaletki na około 10 min., pilnując czy za mocno się nie przypiekają. Wyjmujemy i czekamy do ostygnięcia.

Wypełniamy ulubionym nadzieniem 🙂

Właściwości mąki kokosowej i gryczanej

Mąka kokosowa:

  • błonnik
  • białko
  • przyspiesza metabolizm
  • niski indeks glikemiczny

Mąka gryczana:

  • reguluje poziom cukru we krwi
  • obniża cholesterol
  • działa antydepresyjnie
  • magnez
  • cynk
  • fosfor
  • witaminy z grupy B


Dodaj komentarz