Potrzebne składniki:
- ½ szklanki mąki kokosowej
- ½ szklanki mąki gryczanej
- ¼ kostki margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub laska wanilii
- ok. 5 łyżek miodu lub wybranego słodzidła
- mały banan
(Ja dodaję miód mniszkowy lub syrop klonowy. Pamietajmy, że w wegańskiej wersji możemy użyć wegańskiej margaryny.)
Ciasto kruche ma być kruche
Jak to osiągnąć?
Do miski wrzucamy wszystkie składniki i szybko miksujemy na gładką masę, następnie miskę owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30-60min. Trzeba szybko działać, ciasto kruche lubi zimno i nie należy zagniatać ciasta ręką, ponieważ nasze dłonie wytwarzają ciepło. Jeśli jednak bardzo chcemy je zagnieść, należy zrobić to szybko i od razu włożyć je do lodówki.
Gdy nasze ciasto jest już wystarczająco schłodzone, wyjmujemy je i cieniutko wylepiamy ciastem tartaletki. Dobrze będzie, jeśli ciasto się nie zagrzeje i będzie stało w zimnie. Do piekarnika rozgrzanego do 170°C wkładamy tartaletki na około 10 min., pilnując czy za mocno się nie przypiekają. Wyjmujemy i czekamy do ostygnięcia.
Właściwości mąki kokosowej i gryczanej
Mąka kokosowa:
- błonnik
- białko
- przyspiesza metabolizm
- niski indeks glikemiczny
Mąka gryczana:
- reguluje poziom cukru we krwi
- obniża cholesterol
- działa antydepresyjnie
- magnez
- cynk
- fosfor
- witaminy z grupy B